Aquariumpagina's van Charles Buddendorf

In memoriam

Adriaan Briene
(28 sept. 1963 - 26 juli 2010)

In een poging het leven van een ander te redden, is 26 juli 2010 in Thailand, Adriaan Briene verdronken. De man die zoveel heeft gegeven voor de aquaristiek, is 46 jaar geworden.

Tijdens zijn vakantie in Thailand is Adriaan verdronken, bij een poging een andere toerist te redden uit de zee. Er was op dat moment een ruwe zee en Adriaan merkte op dat er een zwemmer in grote problemen was gekomen. Tijdens zijn poging die man - een Thaise toerist - naar het strand terug te brengen, werden Adriaan en de drenkeling door twee hoge golven gegrepen. Circa 20 minuten later spoelde Adriaans lichaam aan. Er is nog tevergeefs getracht hem te reanimeren. Ook de man die hij probeerde te redden overleed.

Adriaan en ik hebben samen hard gewerkt aan de Redfield ratio-methode om algen in voornamelijk zoetwaterbakken onder controle te krijgen. Terwijl ik de chemische kant uitwerkte, ging Adriaan de biologische kant op. Hij pluisde de N:P-verhouding van diverse voedseldieren uit om met verschillende soorten voer de Redfield ratio van een bak te kunnen sturen. Die verschillende manieren van werken ging prima samen. Er was wederzijds respect en telkens als we elkaar tegen kwamen, soms bij elkaar thuis, vaak op beurzen, dan brachten we elkaar weer op de hoogte van elkaars nieuwste plannen en ideeen.

Adriaan met z'n houten bak
Adriaan bij de bouw van zijn houten bak. Bron: Site Adriaan Briene

Adriaan was iemand die helemaal in een onderwerp kon duiken. Zijn website (helaas niet meer beschikbaar) was daar een goed voorbeeld van. Niet altijd even gemakkelijk te volgen voor iedereen maar werkelijk een bron aan informatie. Ik heb hem gekend als iemand met een hele serieuze manier van werken gecombineerd met een groot gevoel voor humor.

Zijn laatste project was zijn houten bak. Ook daarin waren we gelijk, alhoewel zijn bak natuurlijk zelfgemaakt en groter was. Ook hij wilde later deze bak omvormen tot een zeeaquarium. Natuurlijk met mangrovebos als filtersysteem. Zijn houten bak draaide net maar aan een zeebak is hij niet toegekomen.

We hebben met het overlijden van Adriaan een orginele en creatieve geest verloren...

A3aan, mazzeltov!

Overlijdenskaart

naar boven

Nieuws
Home | Algemene Voorwaarden | Contact | ©1999 - Charles Buddendorf