Voor mijn eigen aquarium zocht ik dus ook een manier om zoveel mogelijk CO2 op te lossen in het water. Ik wilde iets maken met de (rest)materialen die ik al in huis had. Dat leek me wel het goedkoopst. Er zijn namelijk wel handige apparaatjes hiervoor maar die zijn vrij prijzig. Omgekeerde bakjes die het gas opvangen leken handig maar door het relatief kleine oppervlak lost het gas niet snel genoeg op. Een plukje filterwatten was al wat beter maar het gas ontweek nog steeds te snel. Enfin, na een paar uurtjes prutsen had ik de "CO2-worst", genoemd naar de uiteindelijke vorm.
De worst is niets anders dan een diffusor die het gas in het water oplost. De belletjes die uit het luchtslangetje komen willen natuurlijk omhoog. Door filterschuim te gebruiken worden de belletjes behoorlijk vertraagd. Dit schuim heeft namelijk een open celstruktuur en is daardoor zeer goed lucht-/waterdoorlatend. De bedoeling is om schuim te nemen waarvan de cellen net iets kleiner zijn dan de diameter van de CO2-belletjes. Op die manier worden de belletjes op hun weg naar het wateroppervlak behoorlijk gehinderd en blijven hierdoor langer in het water. Zo lost er veel meer CO2 op in het water. Hoe langer de weg door het schuim, destemeer gas zal er oplossen.
Ik heb een stukje filterslang (10-13 mm), een zuignap en twee langwerpige reststrookjes filterschuim gebruikt. Verder niks, ook geen bruissteentje. De twee stroken worden losjes met synthetische garen tegen elkaar en om de filterslang gebonden. Zo kunnen wat belletjes door het midden naar boven gaan, zonder dat ze meteen via de zijkant ontwijken. Onderaan goed aan de filterslang vastbinden want anders zou het schuim eraf kunnen schieten en gaan drijven. Voor de duidelijk is in de tekening de voorste strook schuim weggelaten. De diffusor moet wel goed verticaal worden opgehangen. Zo blijven de belletjes langer in het schuim. Door de belletjes eerst in het bredere stukje slang te laten "druppelen" kun je zien hoeveel belletjes er eigenlijk worden geproduceerd.
Het geheel kan direct in het aquarium tegen het glas worden geplakt met behulp van de zuignap. Door de kleur van de gebruikte materialen valt het dan ook niet zo op (tenzij het blauwe filterschuim gebruikt is natuurlijk). Zelf gebruik ik het achter mijn Hamburger mattenfilter (zie foto inzet) en is dan helemaal uit het zicht.
Waarschuwing
De ochtend nadat ik de CO2-worst in gebruikt had genomen was de CO2-concentratie in het water ruim 350 mg/l en was de pH 5,5! Gewenst is een concentratie van ongeveer 20 mg CO2/l. Wel werd er 's nachts ook CO2 toegevoegd. Gelukkig had ik nog geen vissen in mijn 120 liter bak. Ik heb om CO2 te maken 2 stuks 1,5 liter PET-flessen (gewone frisdrankflessen) gebruikt met daarin per fles 1liter water, 50 gram suiker en 1 gram gevriesdroogde gist. Oppassen dus! Hou de ademhaling van de vissen a.u.b. goed in de gaten en ook de pH. 's Nachts geen CO2 toe dienen. De planten gebruiken het toch niet in het donker, ze produceren het dan zelfs.
Gewoon schuimrubber kan niet gebruikt worden. Het gewone schuimrubber heeft of veel te kleine cellen of cellen die zelfs helemaal gesloten zijn. Ook bevatten sommige plastics/schuimrubbers weekmakers die dodelijk zijn voor vissen.